جاذبه های گردشگری بجنورد

بجنورد در مرکز استان خراسان شمالی واقع است با اینکه این شهر چندان وسعت ندارد ولی جاذبه های بسیار دیدنی و خاص از جمله جاذبه های تاریخی و طبیعی در خود جای داده است. با وب سایت ارشیا گشت همراه باشید ما در این بخش شما را با خاصترین و زیباترین جاذبههای گردشگری شهر بجنورد آشنا میکنیم.
گردشگاه بابا امان
شهر بجنورد برای کسانی که از مسیرهای شمالی وارد استانهای خراسان میشوند بیشتر با تفرجگاه بابا امان شناخته شده است و حتما در عبور از این شهر سری هم به این تفرجگاه زیبا میزنند.
این پارک یکی از زیباترین و قدیمیترین پارک های کشور است. در این تفرجگاه آرامگاهی وجود دارد که منصوب به شاهزاده اسماعیل فرزند امام موسی کاظم (ع) و مشهور به امامزاده بابا امان است.
این گردشگاه مکانی زیبا و دلنشین برای مسافرانی است که قصد سفر به شهرهای شمالی کشور و به ویژه سفر به مشهد مقدس را دارند.
از مناظر زیبا و دیدنی این پارک، حیات وحش پردیسان در زمینی به مساحت ۲۵۰ هکتار در غرب پارک تفریحی بابا امان است که در آن تنوع گیاهی و جانوری خراسان شمالی یافت میشود.
گردشگاه بش قارداش در شهر بیرجند
بش قارداش در هفت کیلومتری بجنورد و در ابتدای جاده بجنورد به اسفراین قرار دارد.. پیش از اسلام در زمان اشکانیان و ساسانیان در این محل، عبادتگاه پیشوایان زرتشتی قرار داشته و به سبب اقامت چهار فصل مغ «بزرگان دینی زرتشتی» به چهار مغان شهرت یافته است.
این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۵۷۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بشقارداش در زبان ترکی به معنی پنج برادر است نام این مکان یعنی بش قارداش بر اساس داستانی تاریخی است که در بین مردم شهر جریان دارد. طبق این افسانه در روزگاران قدیم پنج برادر در شهر بجنورد زندگی میکردند که به دلیل مخالفت با ظلم و ستم حکمران تحت تعقیب ماموران قرار داشتند.
این پنج برادر به همراه هم گریختند و ماموران نیز آنها را تا این مکان تعقیب کردند. پنج برادر از خدا طلب کمک کردند، در این هنگام پنج سوراخ در کوه ایجاد شد که برادران به آنها پناه بردند و از سوراخها آب گوارایی جاری شد. تا سالها قبل و پیش از خشکسالیهای شدید تعداد آب چشمه بش قارداش در آبشناسی پزشکی جهت درمان بیماریهای تغذیهای، اشکالات کبدی، صفرایی و ناراحتیهای دستگاه ادراری اهمیت خاصی دارد.
عمارت مفخم یکی از بناهای تاریخی بجنورد
عمارت مفخم یکی از بناهای است که از دوران قاجار به یادگار مانده است .
که در اوایل دهه ۱۳۰۰ هجریقمری به دستور یارمحمدخان شادلو، بهعنوان محل سکونت وی و خانوادهاش ساخته شده است. این عمارت ۳۴ اتاق با دو تالار بزرگ دارد. نمای اصلی ساختمان در سمت جنوب است که سراسر آن به با انواع کاشیکاری معرق، معقلی، هفت رنگ و با طرحها و نقوش انسانی، حیوانی، اسلیمی، ختایی و هندسی تزیین شده است.
نمای بیرونی ساختمان تصاویری از دو فرشته بالدار، چهرههای انسانی، نقاشی از گل و گیاه و پرنده، طبیعت و طرحهای هندسی سده سیزدهم را به تماشا میگذارد.
این بنای تاریخی با شماره ۹۵۲ در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیده است. بنای عمارت مفخم پس از مرمت و احیا به موزه بزرگ باستانشناسی و مردم شناسی استان تبدیل شده است.
آتشکده اسپاخو از بناهای تاریخی بجنورد
یکی از قدیمیترین بناهای تاریخی استان خراسان شمالی آتشکده اسپاخو است که در ۱۰۰ کیلومتری غرب شهر بجنورد و در مجاورت روستای اسپاخو قرار دارد و از دوره ساسانیان به یادگار مانده است.
واژه اسپاخو برگرفته از واژه «هسپ» یا «اسپ» است که واژهای پهلوی است و در گذر زمان دگرگون شده و به صورت «اسب» درآمده است و آن گونه که برمیآید در این منطقه در گذشته اسب پرورش میدادند.
مردم محلی این آتشکده را با نام کلیسا میشناسند، اما تاکنون هیچ گونه شواهدی مبنی بر حضور مسیحیان در این منطقه پیدا نشده است و از طرف دیگر شکل دایرهای محراب، آتشدان و سوراخهای درون سقف گنبد که روزنههایی برای خروج دود است، نشان میدهد این جایگاه آتشکدهای است که زرتشتیان باستان آن را بنا کردهاند.
حسینیه جاجرمیها در بجنورد
با توجه به کتیبه موجود، بنا در سال ۱۳۲۵ هجری قمری به دست استاد غلامرضا بنا یزدی ساخته شده است.
این اثر در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۸۳ با شماره ثبت ۱۱۰۵۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنا نمونهای از معماری سنتی از نوع حیاط مرکزی است که نوعی معماری درونگرا قلمداد میشود و در آن تمام درب و پنجرهها و نورگیرهای رو به حیاط باز میشوند. طرح کلی پلان بنا مربع شکل است و در ضلع شرقی و غربی از دو طبقه تشکیل شده که در مجموع حدود ۶۰۰ مترمربع مساحت دارد. ورودی حسینیه از طریق یک هشتی به حیاط مرکزی متصل شده که با دو رشته پلکان در گوشههای شمال شرقی و جنوب غربی به مهتابیهای طبقه فوقانی راه مییابد. سقف هشتی بنا در قسمت ورودی و تمام حجرههای طبقه پایین با قوس کلیل پوشش یافته و طبقه بالا به صورت تیرپوش است. قسمت بالایی دیوار ایوان شرقی یک افریز تزیینی با کتیبه به خط نستعلیق دارد که در آن گزیدهای از ترکیببند مشهور محتشم کاشانی در مرثیه شهدای کربلا (باز این چه شورش است) گچبری شده است. این اشعار متناسب کاربری اصلی این بنا بهعنوان حسینیه و محل عزاداری سوگواران سید الشهدا (ع) است.
سد شیرین دره
سد شیرین دره یکی از بزرگترین سدهای استان خراسان شمالی است که بر روی رودخانه شیرین دره (یکی از سرشاخههای رود اترک)، برای کنترل و مهار سیلابها، تامین آب آشامیدنی مورد نیاز برای شهر بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال، آب مورد نیاز صنایع و همچنین تامین آب لازم برای بهبود و توسعه کشاورزی زمینهای پایین دست ساخته شده است. سد شیرین دره در ۶۵ کیلومتری شمال غربی شهر بجنورد و در محدوده شهرستان مانه و سملقان قرار دارد. عملیات ساخت این سد در مهر ماه سال ۱۳۷۵ خورشیدی آغاز شد و در فروردین ماه سال ۱۳۸۴ به پایان رسید. دریاچه این سد از لحاظ شنا، قایقرانی، ماهیگیری و گردشگری، مکانی بسیار دیدنی و جالب توجه و مورد علاقه گردشگران است.
طبیعت زیبای باغ دره
رازو جرگلان یکی از مناطق و بخشهای مربوط به شهرستان بجنورد است و طبیعت زیبا و در برخی مناطق بکر و دستنخوردهای دارد. این مکان در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری جاده بینالمللی بجنورد-آشخانه در سمت چپ جاده راه فرعی قرار گرفته است. باغ دره، درهای بسیار زیبا و بکر همراه با طبیعت زیبا با مناظری چشم نواز در منطقه راز و جرگلان است که زبان هر بینندهای را به تحسین وادار میکند. قارچهای سمی و گاها خوراکی و بوتههای خاری که نیمکرهای از گلهای صورتی بنفش را روی زمین ساخته، بسیار دیدنی است و گویی شعاع این نیمدایرهها را با پرگار دقیقا اندازهگیری کردهاند.
سد خاکی عبدلآباد در بجنورد
سد خاکی روستای عبدل آباد در شهر حصار گرمخان است. این سد در زمستان از آب رودخانههای اطراف پر میشود و در فصلهای کم آبی برای تزریق به زمینهای کشاورزی اطراف استفاده میشود. از این بند برای پرورش ماهیان گرم آبی نیز استفاده میشود.
خانه بانک ملی بجنورد
خانهی بانک ملی یکی از خانههای دوره پهلوی است که با تلفیق معماری سنتی و اروپایی ساخته شده است. پنجرهها و برخی ورودیهای بنا با قوس کمانی پوشش یافته و بر بالای آنها قابهای کاشیکاری شدهای ایجاد شده است. پلان بنا، سقف شیروانی معروف به کلاه فرنگی، سرستونها کورنتی و بسیاری ویژگیهای دیگر این بنا از معماری اروپایی در سده های ۱۹ و ۱۸ میلادی اقتباس شده است.